Pszichoterápia

A pszichoterápia sokféle módszert alkalmazó eljárás, melyek közös célja a lelki vagy lelki eredetű testi (pszichoszomatikus) problémák gyógyítása, vagy megelőzése.

A tudományosan megalapozott, módszerspecifikus pszichoterápiák között találjuk például a személyközpontú terápiát, kognitív viselkedésterápiát, sématerápiát, analitikus irányultságú terápiákat, pszichodrámát, hipnózist, relaxációs- és szimbólumterápiát, tánc- és mozgásterápiát.

A terápiás folyamat általában beszélgetések (ülések) sorozatát jelenti, amit relaxációs, meditációs, dramatikus, mozgásos, művészi elemek egészíthetnek ki.

Milyen problémákon segít a terápia?

Pszichés (hátterű) betegségekben és élethelyzeti nehézségekben segíthet, ha valakivel megoszthatjuk gondolatainkat, érzelmeinket. A terapeuta nem oldja meg a páciens (kliens) helyett a problémát és tanácsot is csak ritkán ad. Közösen azon dolgoznak, hogy felfedezze belső erőforrásait, új nézőpontból tekintsen helyzetére, újfajta gondolkodási stratégiát, viszonyulásokat és viselkedést tanuljon, ezeket próbálja ki - végül önmaga találja meg a megoldást helyzetére.

Gyakran szorongás, rossz hangulat, fizikai panaszokat is okozó lelki kibillenés miatt keres valaki terápiát. Mások kapcsolataik, beilleszkedési zavarok miatt, krízishelyzetekben (pl. veszteség, válás, bántalmazottság, súlyos betegség), vagy éppen régóta húzódó életvezetési nehézségekben gondolják úgy, hogy egyedül már nem megy, külső segítségre van szükségük. Terápiára járni ma már egyre kevésbé jelent megbélyegzettséget és nem "ciki".

Kiegyensúlyozottabb lelkiállapotban megelőzhetők súlyos betegségek, elkerülhetők vagy csökkenthetők a kémiai gyógyszerek, javulnak, illetve helyreállnak az emberi kapcsolatok, jobb iskolai vagy munkahelyi teljesítményre nyílik lehetőség.  

Hol és kik foglalkoznak pszichoterápiával?

Ambulánsan egyéni, páros, családi és csoportos formái ismertek, ezen kívül pszichoterápiás rendszerben működő (kórházi, klinikai) osztályok, intézmények is elérhetők hazánkban.

A hatályos magyar jogszabályok alapján a pszichoterápia orvosi vagy klinikai szakpszichológusi végzettséggel és szakirányú szakképesítéssel végezhető. Gyógyszeres és pszichoterápiás kezelés együttes végzésére orvos pszichoterapeuta jogosult.

A társadalombiztosítás egyes szolgáltatásokat finanszíroz, az önkéntes egészségbiztosítók pedig megtérítik az önköltséges kezelést.

Mi történik a terápiás üléseken?

Az első találkozó az egymással való ismerkedés egy nyugodt és biztonságos környezetben. A páciens (kliens) szabadon elmondja, miért jött, mi a gondja, miben szeretne segítséget kapni. A terapeuta igyekszik képet alkotni az egyén problémájáról, annak előzményeiről, eddigi próbálkozásairól, motivációjáról és lehetőségeiről. Gyakran kérdőíveket, teszteket is kitölt a pontosabb diagnózisalkotás érdekében. Az egyéni helyzettől függően néha 2-3 alkalomba is telhet, mire megállapítható, hogy szükség van-e pszichoterápiára, és ha igen, milyen formában, milyen módszerrel, közelítőleg milyen időtartamban. 

Mindeközben a páciens is képet alkot magának a terapeutáról, egyéniségéről. Amennyiben a feltételek adottak, valamint a terapeuta és a páciens is úgy gondolja, hogy együtt dolgoznának, szóbeli szerződésben megállapodnak a terápia céljában, a hozzá vezető módszerekben, keretekben (találkozások gyakorisága, időtartama, száma, helyszíne, vállalások, kötelezettségek, titoktartás, adatvédelem).

Az egyéni terápiák jellemzően 50 percesek hetente egyszer, esetleg havonta 1-3 alkalommal. A terápiák hossza nagyon változó, néhány alkalomtól (pl. enyhe zavar, rövid krízis) évekig (pl. személyiségzavar) terjedhet. Az elválásra pár alkalmat vagy néhány hetet szánunk. Egy jól működő, biztonságot nyújtó terápiás kapcsolat hónapok-évek múlva is folytatódhat.

Rendelésemen egyéni igényekre szabottan ...

pszichoterápiát és / vagy homeopátiát is felajánlok különféle szorongásos (pl. pánik-, kényszerbetegség, szociális helyzetben vagy máskor jelentkező fóbiák), hangulati (pl. depresszív) panaszokban, alvászavarban, kapcsolati, munkahelyi, életvezetési problémákban, önérvényesítési nehézségekben, önbizalomhiányban.

Módszerspecifikus képzettségemnek köszönhetően jobbára kognitív viselkedésterápiát és sématerápiát alkalmazok személyközpontú megközelítéssel, relaxációval, imaginációval (képek felidézése, és azokkal való lelki munka) kiegészítve. Egészséges és hatékony önérvényesítés segítése érdekében asszertív gyakorlatokat, valamint stressz- és indulatkezelési, feszültségtűrést fejlesztő technikákat végzünk. Szükség esetén kémiai gyógyszert javaslok. 

Gyermekek pszichoterápiáját 12 éves kor felett vállalom. Párterápiát jelenleg nem vállalok, de homeopátiás kezelésük megoldható. Aktív pszichotikus pácienst, súlyos krízishelyzetet, addiktológiai problémát nem tudok felvállalni kórházi háttér nélkül.

Könyvek, videók, infók  

KÖNYVAJÁNLÓ

Xavier Amador: Nem vagyok beteg, nincs szükségem segítségre! - Hogyan segítsünk a mentális betegségben szenvedőknek a kezelés elfogadásában?

Paul T. Mason MS, Randi Kreger: Ne lépkedjünk tojásokon! - Szerezzük vissza az életünket, ha egy szerettünk borderline személyiségzavarban szenved

Manuela Rösel: Ha még mindig fáj szeretni - A partner szerepe a borderline kapcsolatban

Csíkszentmihályi Mihály: Flow / Az áramlat - A tökéletes élmény pszichológiája (Akadémia Kiadó)

Douglas Abrams: Az öröm könyve (Helikon Kiadó)

Zindel Segal, John Teasdale, Mark Williams: Tudatos jelenlét a gyakorlatban - 8 hetes program a mindennapok örömtelibb megéléséért, valamint a depresszió és a szorongás kezelésére

Az MBCT-programot (mindfulness-alapú kognitív terápia) eredetileg a visszatérő depresszió kezelésére dolgozták ki a szakemberek (a tudományos bizonyítékok szerint legalább olyan hatásos, mint az antidepresszánsok szedése!), de a kutatásokból kiderült, hogy más érzelmi problémák oldására is kiváló: csökkenti a szorongást, javítja a hangulatot, fokozza az aktivitást és a vitalitást. A gyakorlás már 8 hét alatt képes megváltoztatni agyunk működését és szerkezetét pozitív irányú biológiai változásokat indít el, gyógyszeres kezelés nélkül.


YOUTUBE VIDEÓK

Tudatos jelenlét meditációk  Dr. Perczel-Forintos Dórával (12 db, tetszőleges sorrendben végezhető 10-30 perces gyakorlatok, Semmelweis Mindfulness Központ)

Figyelemtréning itt vagy itt például, angolul, különböző nehézségű, 5-10 perces gyakorlatok (Attention Training Technique (ATT) in Metacognitive Therapy). 

A tudatos jelenlét (mindfulness) gyakorlatok közül a napi szinten végzett figyelemtréning érdekes és igen hasznos rutinná alakítható. Fejleszti a 3 figyelmi funkciót: a figyelem összpontosítását ("Selective attention" szakasza), a figyelem gyors átváltását ("Rapid attention switching" szakasza), valamint a kiterjesztett figyelmi képességet ("Divided attention" szakasza). A megzabolázott figyelmi működés olyan problémákon segíthet, mint a szétszórtság, tanulási nehézség, kényszergondolatok, kóros tépelődés, ezáltal pl. a szorongásos és depresszív zavarok, ADD (figyelemzavar) kezelésének nélkülözhetetlen kiegészítője a metakognitív terápia során. A videógyakorlatokat alámondás vagy felirat segíti. 

Búvárreflex - "túlélő gyakorlat" szélsőséges érzelmi állapotban.

Klinikai pszichológus professzornő bemutatójával, angol felirattal. Hidegallergia esetén ne alkalmazza!


EGYÉB INFORMÁCIÓK

Ébredések Alapítvány (TB finanszírozott közösségi pszichiátriai ellátás). 

A 30 éve működő szervezet missziója a pszichiátriai ellátás és a mentálhigiéne közösségi- és felépülés alapú változásának elősegítése Magyarországon. "Azt segítjük, hogy klienseink és hozzátartozóik teljes életet élhessenek és maguk tartsák kézben az életüket. Ezt a folyamatot hívják felépülésnek. A felépülés-út során a szakemberek kísérők, de az érintettek határozzák meg az útvonalat."

Moravcsik Alapítvány (Semmelweis Egyetemmel együttműködő szervezet)

Az Alapítvány célja többek között az intézményben szervezett rehabilitációs célú foglalkoztatás, valamint a bentlakás nélküli ellátási tevékenység végzése, elősegítése, támogatása. Kiemelt jelentőségű a művészeti nevelés, művészettel fejlesztés.